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Friday, February 28, 2014

Curau / Corn pudding

Tenho lindas lembranças de, quando criança, participar da preparação de curau com minha família. Tios, tias, primos e primas, vó, mãe, pai, irmão, todos com tarefas específicas: debulhar e limpar o milho, triturar - com moedor de carne!, cozinhar - meu tio só delegava essa tarefa quando precisava ir ao banheiro!, colocar em vasilhas - que costumavam encher todos os cômodos da casa!

Meu tio tinha um sítio onde plantava milho e, na época da colheita, preparávamos quilos e quilos de curau com as sacas de milho empilhadas do lado de fora! Eu achava tudo aquilo maravilhoso! Ficava encantada com a enorme quantidade de comida: pilhas the espigas de milho, travessas com o delicioso creme amarelo espalhadas pela casa toda: cozinha, sala, quartos e até na varanda e na área de serviço. E, no fim do dia, todos iam pra casa com duas ou três delas!

Ontem, fui à feira e comprei umas espigas de milho. O cheiro do milho fresco me levou direto pra casa do meu tio e eu pude ouvir meu pai rindo das piadas sem-graça do primo dele e a minha tia instruindo minha mãe a colocar aquelas tigelas em cima da televisão - aparentemente, única superfície horizontal disponível, além do chão!

Então, pra matar um pouco a saudade, resolvi fazer curau:

3 espigas de milho
1 copo de leite
1/2 copo de açúcar
1 vidro de leite de coco
canela em pó

Debulhar as espigas de milho. Com uma faca grande, 'cortar' os grãos de milho da espiga. Bater o milho com o leite no liquidificador. Coar - eu prefiro 'lisinho', mas não é essencial coar. Juntar o açúcar e o leite de coco e cozinhar, mexendo sempre, até engrossar. Colocar em copos ou tijelas, polvilhar com canela em pó e resfriar.

Mais simples, impossível!

As  fibras que sobraram na peneira, eu congelei e pretendo usar no bolo que vou fazer na semana que vem.

Não usei o moedor de carne, não tinha travessa de curau em cima da televisão - ainda bem já que essa aqui é 'flat'!, mas confesso que uma lágrima feliz rolou pelo meu rosto ao sentir o gosto da infância uma vez mais! :-)
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 I have fond memories of, as a child, taking part in the preparation of corn pudding with my family. Uncles, aunts, cousins​​, grandmother, mother, father, brother, all with specific tasks: shucking and cleaning corn cobs, grinding - with a manual meat mincer, cooking - my uncle would delegate this task only to use the bathroom!, pouring it in pots, bowls and trays - which with we would fill every room in the house!

My uncle had a little farm where he grew corn and, at harvest time, we used to get together to prepare kilos and kilos of corn pudding with the cobs stacked in sacks outside their house! I was always amazed by all that! Delighted with the huge amount of food: piles of corn cobs, bowls with the delicious yellow cream scattered throughout the house: kitchen, living room, bedrooms and even on the balcony and service area. And at the end of the day, everyone went home with two or three of them!


Yesterday, I went to the fruit and veggies store and bought some corn cobs. The smell of fresh corn took me straight to my uncle's house and I could hear my father laughing at his cousin's cheesy jokes and my aunt instructing my mother to put those bowls on top of the tv as it was apparently the only horizontal surface available, except the floor!


So, with a feeling of nostalgia, I decided to make some pudding:3 corn cobs
1 cup of milk 
1/2 cup sugar
1 tin of coconut cream
ground cinnamon

Shuck the corn cobs. With a large knife, 'cut' the corn kernels off the cob. Crush the corn with the milk in a blender. Strain - I like it smooth, but it is not essential to strain. Add sugar and coconut cream and cook, stirring constantly, until thickened. Put it in cups or bowls, dust with cinnamon and let it cool down.

Simpler, impossible!


The fibrous cake from the kernels that remained in the sieve, I froze as I intend to use it in a cake next week.


I didn't use a manual meat mincer, there was no bowl on the tv - which is good as this one is a 'flat screen' , but I confess that a happy tear rolled down my face at the taste of childhood again! :-)

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